1.Mezinárodná konferencia o ETICS v Brne – ohliadnutie

V dňoch 25.9. – 26.9. 2024 sa v Brne, v hoteli Avanti konala 1. Medzinárodná konferencia o ETICS, t.j. o vonkajších tepelnoizolačných kontaktných systémoch s podnázvom: Navrhovanie, zhotovovanie a údržba ETICS (External Thermal Insulation Composite Systems). Medzinárodnej konferencie se zúčastnilo 120 účastníkov, vrátane prednášajúcich z Českej republiky, Slovenskej republiky, ale aj Nemecka a Poľska. 1. Medzinárodnú konferenciu o ETICS organizoval Cech pro zateplování budov ČR v spolupráci a OZ Združenie pre zatepľovanie budov, ktoré reprezentovali ich predsedovia. Na konferencii sa aktívne zúčastnil výkonný riaditeľ European Association of ETICS (EAE)  Ralf Pasker a predseda poľského cechu pre zatepľovanie budov (SSO) Jacek Michalak. Na konferencii odznelo celkom 19 príspevkov domácich a zahraničných odborníkov.  Odzneli prednášky zástupcov štátnej správy so zameraním na nové a platné právne predpisy v ČR, ale aj informácie o finančných nástrojoch na podporu obnovy budov, hlavne bytových a rodinných domov. Štátne skúšobne a certifikačné orgány byli prezentované zástupcami TZÚS Praha, TSÚS Bratislava a PAVUS Praha, ako aj zástupcami členov združení.

Pohnútkou organizovania konferencie na tému ETICS nebola iba nenahraditeľnosť ETICS pri zlepšovaní tepelnej ochrany budov pri ich obnove, čo potvrdzuje v ČR a SR rozsah aplikácie každoročne približne 1,5 m2/na obyvateľa. Vzhľadom na to, že sa jedná o zložený stavebný výrobok je potreba spresňovania samotných predpisov, technických špecifikácií, technických noriem a skúšobných metód predchádzajúcich ich uvádzaniu výrobcami na trh. Zvyšovaním hrúbok tepelných izolácií ako komponentov ETICS sa spresňujú aj parametre a požiadavky na zabudovanie. Poskytnuté boli poznatky z oblasti hodnotenia mechanických vlastností, ale aj protipožiarnej bezpečnosti. Výsledné vlastnosti zabudovaných ETICS ovplyvňuje spôsob zabudovania a v konečnom dôsledku aj údržba počas rokov užívania. Všetky tieto témy boli prezentované aj ako upozornenie na dôležitosť spracovania kvalitného návrhu, zhotovovania a údržby ETICS.   

Konferencia mala veľmi pozitívny ohlas zo strany účastníkov.  Konanie 2. ročníka medzinárodnej konferencie o ETICS sa plánuje zabezpečiť v novembri 2025 na Slovensku Združením pre zatepľovanie budov s využitím spolupráce Cechu pro zateplování budov.

Ing. Pavel Svoboda, predseda CZB CZ

prof. Ing. Zuzana Sternová, PhD., predsedkyňa OZ ZPZ

Prednášky z I. Medzinárodnej konferencie o ETICS sú uvedené na webovej stránke CZB ČR a sú poskytnuté na stiiahnutie. Na otvorenie je potrebné použiť heslo: ETICS 092024:

Táto webová stránka používa cookies. Zatvorením tohto oznámenia alebo používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies.